Friday, 25 May 2012

Personal: iPhone dan Beras?? Cara untuk keringkan iPhone menggunakan beras.

 

Assalammualaikum!

300-384-large

Nak update entry sebelum pergi solat Jumaat, aku tengah sedih sebab baru je aku dapat enjoy WHATSAPP application menggunakan iPhone aku dengan Cik Pelangi. Huhu! Nasib aku guna dua phone. iPhone aku rosak masuk air semalam gara-gara hujan lebat masa aku tengah rider balik rumah dari kerja. Ciskek! Tak sempat nak berhenti maa.. Seriusly aku cakap. Sedih!

Bila aku search how to fix water damage iPhone di Google, ada yang mengatakan ‘seal the iPhone with silica gel’. Ala, kalau you all selalu beli kasut, mesti ada satu paket berwarna putih mengandungi bijian kecil dalam kotak kasut tu. Fungsinya adalah untuk menyerap lembapan dari kasut baru. Ternyata banyak testimoni mengatakan teori ini berjaya. Sila lihat komen2 di bahagian bawah artikel ni.

Silica_gel_bag_open_with_beads

Haa.. cara lain adalah menggunakan beras dimana beras jugak menyerap lembapan sebelum menjadi nasi. Tanpa air, nasi tak jadi. Lebih air, bubur terjadi.

Di bawah adalah gambar dimana aku menggunakan cara yang diajar dalam artikel tadi.

DSC02318

1

DSC02319

2

DSC02321

3

DSC02320

4

DSC02322

5

DSC02323

6

Jangan lupa tutup tupperware tersebut ketat-ketat dan letakkan di tempat yang panas. At least 2 days afterwards, you can try to turn it on. Aku baru je buat langakah-langkah ni, nasib la emak aku spoting. Tak tahulah boleh guna lagi ke tak sebab aku dah kasi cium kat  lantai 3 kali ini iPhone malam tadi. hik3

Iphone aku ni sebenarnya keluaran generasi pertama Apple,dan ini pun pemberian orang. Nak hantar service pun tokey tak mampu buat dan mest makan cost. Lebih baik aku simpan duit beli Galaxy ACE macam Cik Pelangi guna. Untungla beliau!

Ok lah, masa untuk siapsiap dengar khutbah! Chow!

Notakakicagu: Aku rasa handphone lain pun boleh guna cara ni. tapi macam leceh jee..

Comments
1 Comments

1 berkata-kata:

jiera said...

wahh gila ah guna beras tuhhh .HAHA

Busuk Widget

Jom Chat..!!

Blog Ping