Saturday, 12 February 2011

Emak...jangan lah nangis... :'(

Bismillahirrahmanirrahim dan Assalamualaikum...

Time tengah sedap-sedap makan rangka ayam dengan hotdog tadi, tiba-tiba akak call, dok tanya khabar, terlepas jugak rindu aku kat dia, then terdengar suara budak-budak kecik yang comel lote tu... Masa tu akak aku tengah on the way nak pergi Angsana


Aku pun teruslah bertanya,
===================
-'Angsana? Buat apa kak?'

'Ambil kek, esok kan abang ajib nikah'
===================

Aku terpana, Ya Allah, macam mana aku tak ingat esok abang aku nak nikah ni?

===================
-'La, yeke? Lupa pulak, tak ape la, nanti epuy call abang ajib...'

'Ok, akak pun dah nak sampai Angsana ni, nanti call lagi eh'

-'Ok kak, kirim salam abang Amy ea'

'Ok, Assalamualaikum'

-'Waalaikumus Salam'
===================

Erm, aku tanpa buang masa lagi walaupun tangan masih lagi berminyak sebab makan rangka ayam dengan hotdog tuh terus memicit mencari nombor si bakal pengantin baru ni,
Then, tunggu punya tunggu adek aku si wawa angkat,
===================

'Assalamualaikum bang, jadi balik tak?'

(aaihh...awat lak adek aku ni jawab...? sah abang aku ade kat umah sekarang...)

-'Waalaikumussalam, tak tahu lagi, mana abang najib? abang nak cakap dengan dia, Bukan kau...'

'Haa, epuy, ni ajib ni'

-'Haa...SELAMAT PENGANTIN BARU jib...!! hahaha...sorry lah tak dapat balik, ada program lah'

'Hahaha, terima kasih epuy, tak pa lah kalau tak dapat balik, apa boleh buat, tapi kalau boleh balik lah,'

-'Haa, tengok lah dulu macam mana'

'Ok-ok, ni mak nak cakap' ----------------
'Hello Assalamualaikum...Epuy? jadi balik tak?'

-'Tak tahu lagi lah mak, Epuy ada ceramah PPKP. Haa...macam mana mak? nak dapat menantu nih, Epuy dah nak dapat kakak ipar...haha'

'Haha...biasalah tuh, ayah kau tak ada ni, bawa datuk, Kalau boleh balik lah puy,'

===================

Time ni lah aku dengar mak aku nangis, aku jadi tak keruan, terus berhenti jari-jari aku yang tengah dok mencari sisa-sisa rangka ayam yang boleh aku telan. Aku tanya emak aku yang tercinta ini...

=====================
'Emak, nangis ke? Kenapa mak?'

'YeLAH, abang kau dah nak kahwin, tapi mak rasa lain kalau kau tak ada (tangis beliau diteruskan)'
===================

Ahh,...apa aku nak buat, tak sangka boleh jadi macam ini.

===================
'Tak apa mak, nanti Epuy tengok jadual macam mana eh, kalau boleh sekarang jugak Epuy balik siap bawakan menantu untuk mak sekali.hee' (aku saja berseloroh, nak bagi mak aku relax)'

'hehe, pandailah kau, tapi apa boleh buat kalau kau tak balik. Emak rasa lain sangat, '
===================

Ahhh...lagi...Aku kena pikir masak-masak.

===================
'Emak, janganlah nangis, mak kan nak dapat menantu lagi, nanti lah ea, epuy tengok jadual dulu, dah OK nanti epuy call mak kalau dapat balik ke tak dapat k...?'

'Yelah, nanti apa-apa call ye'

'OK mak, nanti Epuy call balik, kirim salam semua eh, Assalamualaikum.'

'Haa, yelah-yelah, baik-baik tuh, Waalaikumus salam'
===================

Waduh, apa perlu aku buat, 20hb bersamaan dengan dua tarikh penting sebagai seorang mahasiswa dan ahli keluarga kandung, satu untuk program ceramah PPKP UiTM dan satu lagi majlis Kahwin Abang kandung aku.

Kalau aku terlepas ceramah PPKP, aku kena repeat balik semester depan, tapi ceramah je lah,

Dan kalau aku terlepas majlis kahwin abang aku, maknanya lepas ini tinggal untuk majlis aku jelah kalau panjang umur, sebab abang aku yang nombor tiga ini yang paling last kahwin dalam kalangan adik beradik yang dah berkerja, lepas tu giliran aku or adik aku je.

Ahhh...

Solution aku dah dapat...aku tetap akan balik. repeat ceramah pun tak apa lah, jangan repeat SUBJEK. Janji aku dapat tengok mak aku senang bila aku ada masa majlis dia nanti. Aku tak sanggup tengok mak aku sunyi walaupun dia memang havock antara saudara-saudari yang lain.

Yes, kerana cinta aku pada beliau, aku akan balik, nanti kan kepulangan Epuy ye mak, Epuy akan balik.. :')

Comments
7 Comments

7 berkata-kata:

cik sakdi said...

alah epull
suruh kawan kau sign kan xleh ke?? heheh

supersaraa said...

bagus bagus.balik.ala, ceramah tu ade lagi.nie kawen sekali je :)

♥cik mySara♥ said...

haha.cik epul dh berangan nk tawenn..
kalo tawenn jempt mysara. ;D

sarah said...

:')

NICK ZANAA said...

bgus nye anak mak..heee

d.e.e.n.a.YAYA said...

mestilah pilih abg kawin....wajib balek woooo...

siap boley terlupe abg nk kawin...tak ley bla tol...hukhuk..

Aq Waeda,,, said...

wah!!!terharunye bace entry ni,,,sb sy pon prnah megalami jgk,,,mase abg nikah n wat majlis kat umah,,xdpt g,,sb ade final exam,,,

Busuk Widget

Jom Chat..!!

Blog Ping